.

loading icon

Kènderkwèèk 2017

Kènderkwèèk: Tilburgse dialectliedjes

the making of Hieperdebiep

7 basischolen nemen deel aan de Kènderkwèèk, de Tilburgse dialectliedjeswedstrijd. Dit jaar wordt door basisschool Koolhoven een heus bieblied gezongen. Hieperdebiep, een lied over slimmer en rijker worden in en door de bibliotheek.

Met dank aan:
Harry Swinkels, tekst en muziek van Hieperdebiep
OBS Koolhoven
Stichting Tilburgse Taol

Opdrachtgever: de Bibliotheek Midden-Brabant
Zie ook de Facebook post

Kènderkwèèk is de Tilburgse dialectliedjeswedstrijd voor basisscholen die elk jaar door de Stichting Tilburgse Taol en Factorium Podiumkunsten georganiseerd wordt. Scholen die aan de wedstrijd meedoen krijgen de beschikking over lesmateriaal, begeleiding bij het instuderen van de liedjes, een les waarin aandacht is voor erfgoed en dialect en mogen meedoen aan het afsluitende festival waarin de scholen het tegen elkaar opnemen.

Lesmateriaal

De scholen die aan de wedstrijd meedoen krijgen de beschikking over professioneel lesmateriaal waarmee zien hun onderwijs aandacht kunnen besteden aan het Tilburgs dialect en erfgoed en met de leerlingen een aantal liedjes kunnen instuderen. In het lesmateriaal zijn niet alleen een twintigtal liedjes opgenomen, waarvan zowel de tekst als de muziek beschikbaar is, maar wordt ook ingegaan op de achtergrond van de liedjes en van het Tilburgs dialect.
Alle liedjes in het lesmateriaal staan ook op een CD, zodat leerlingen de liedjes kunnen horen. Om het zingen te oefenen is er ook een karaoke-versie van de CD.

Voor docenten is ook een docentenhandleiding beschikbaar met informatie over hoe het lesmateriaal gebruikt kan worden.

Het materiaal is ontwikkeld door de Stichting Tilburgse Taol (voor wat betreft het dialect en achtergronden), Stadsmuseum Tilburg (erfgoed) en Factorium Podiumkunsten (waar het gaat om de liedjes en het ontwikkelen van het lesmateriaal).

Begeleiding bij het instuderen en de achtergrond van de liedjes

Scholen krijgen vanuit Factorium Podiumkunsten begeleiding bij het instuderen van de liedjes. Per school is er voor maximaal twee lessen van 45 minuten ondersteuning beschikbaar. Ook wordt er vanuit de Stichting Tilburgse Taol per school een les georganiseerd waarin er aandacht is voor erfgoed en dialect. De meeste van deze erfgoedlessen vinden plaats op locatie. Het gaat dan ondermeer om een rondleiding door de Spoorzone, de Piushaven of het Trappistenklooster of een bezoek aan Tilburg University.

Afsluitend festival

Met behulp van het lesmateriaal en de ondersteunende lessen werken de scholen toe naar een afsluitend festival waarop elke school twee dialectliedjes ten gehore zal brengen. Dit festival vindt plaats in de Tilburgse Euroscoop-bioscoop. De liedjes worden beoordeeld door een deskundige jury, die de school die de dialectliedjes het beste brengt tot winnaar zal uitroepen. Daarbij wordt gelet op uitspraak van het dialect, zangkwaliteit en presentatie.

Hier kunt u de inhoud creëren die zal worden gebruikt binnen de module.

Gilaworks:

  • camera
  • editing
  • after effects
« | »