UITWIJKEN-1 – Sint Anna

Dezelfde haan die op diezelfde plek op de toren van de Sint Annakerk prijkte voordat deze in onbruik raakte en in 1973 werd afgebroken. De kerk is dan wel neergehaald, de grond ligt er nog en eenmaal gewijd blijft gewijd, dus hoewel ik niet gelovig ben voel ik me toch gezegend op deze grond domicilie te kunnen houden. Het haantje is nu dan wel roerloos vastgespijkerd en kan niet langer de windrichting aangeven, toch is hij nog steeds verdienstelijk want wijst nu naar het nabij iedere katholieke kerk gelegen café. Dat staat er gelukkig nog wél. De Troubadour, een van de oudste kroegen van Tilburg, én de favoriete stek van de Wijkambassadeur in deze eerste aflevering van UITWIJKEN; Kim Pattiruhu.

WIJKAMBASSADEUR

Kim is een Zeeuwse, geboren in Vlissingen, opgegroeid in Oost Souburg, een klein dorpje tussen Vlissingen en Middelburg in. Op haar 18e kwam ze voor haar studie naar Tilburg. Eerst woonde ze in Tilburg Oud Noord, maar toen haar voormalige buurt in 2008 werd gerenoveerd kreeg ze haar huidige huisje in de Capucijnenstraat als vervangende woonruimte aangeboden. Het was liefde op het eerste gezicht, zowel wat betreft haar huisje maar zeker ook wat betreft de wijk waarin ze terecht kwam. Kim trok er dan ook direct met een vriendin op uit om de wijk te fotograferen. Uit de foto’s werd het boek ‘Sint Anna, gluren in de wijk’ samengesteld. Cees van Raak en Jasper Mikkers (beide inmiddels zowel oud-wijkbewoner als oud-stadsdichter) schreven er de teksten bij. Er zijn zo’n 200 exemplaren van gedrukt, de meeste zijn verkocht, maar je kunt er nog een paar bij Kim bestellen. Gelukkig heeft de bieb er ook enkele te leen.

WERK

HUISDIER

In Sint Anna kent iedereen Kim vooral vanwege haar nogal opvallende huisgenoot; een varken. Ze had als kind altijd al belangstelling voor ‘andere’ huisdieren en genoot van televisieseries als Flipper en Skippy, en ja, een varken nemen is dan de logische volgende stap. Francis Bacon (de naam van de viervoeter), is niet alleen een verwijzing naar de billen van het beest, maar is ook de naam van Kim’s favoriete kunstenaar.

DE KLEINE HUISJES VAN SINT ANNA

Kim is zeer gecharmeerd van de vele kleine steegjes, straatjes en huisjes in Sint Anna, je kunt er heerlijk dwalen. Het is echt een ontdekwijk.

FRATER MATTHEUSHOF

Met Francis maakt ze dagelijks een (sanitaire) wandeling door de wijk. De route leidt regelmatig naar de Frater Mattheushof, vernoemd naar de stichter van het fratershuis en internaat dat hier in 1895 werd gevestigd. De Mattheushof huisvest tegenwoordig een dependance van Thebe en een verzorgingstehuis. De voormalige kapel op het terrein is nu onder de naam Chapelstudio in gebruik als gespecialiseerde opnamestudio voor akoestische muziek.

Het hof wordt omgeven door het Mattheusbos met de speeltuin, daarnaast een parkje. Beide zijn voor het publiek opengesteld.
De bewoners van het verzorgingshuis vinden het leuk als ze Francis door de tuin zien kuieren terwijl hij de beukenootjes verorbert. Voor wandelen met Francis moet je wel geduld hebben, het uit de kluiten gewassen varken doet alles op zijn gemakkie. Dat stelt Kim in staat om te fotograferen tijdens die tochten. Ze trekken er ook vaak samen op uit naar natuurgebieden in de omgeving.

Kim fotografeert dan de landschappen die zij in spiegelingen ontdekt. Enkele van haar foto-werken zijn gekocht door Wijkcentrum de Nieuwe Stede. Ze verfraaien daar de verhuurbare ruimtes.

RELIGIE IN SINT ANNA

TOPSHOP

OVER DE STAD

AAN DE WIJKWETHOUDER

Kim woont met veel plezier in Sint Anna. Het is een fijne gemêleerde wijk. Maar, in wat de wijk leuk maakt, schuilt ook een nadeel. Steeds vaker dumpen mensen afval in die leuke kleine straatjes en ontdekplekjes. De brandgang achter Kim’s huis is zo’n illegale dumpplek maar er zijn er meer in de buurt. Blijkbaar is het voor de bewoners te ingewikkeld om het groter afval kwijt te raken. Kim zou graag zien dat er periodiek een grof huisvuilophaaldienst ingesteld wordt. Dan blijft Sint Anna de parel die ze nu nog is.

TENSLOTTE


Geplaatst op

in

Tags: