Uploadfilters en auteursrechten

Europees Parlement stemt voor uploadfilter

Techbedrijven als Google, Facebook en Twitter moeten voortaan gebruik maken van een filter dat materiaal waarop auteursrechten rusten, tegenhoudt. Het Europees Parlement (EP) stemde woensdag 12 september voor de nieuwe auteursrechtenwetgeving. Volgens critici betekent Artikel 13 van die wet, ook wel het ‘uploadfilter’ genoemd, het einde van het vrije internet voor Europese lidstaten.
(bron Computable)

Geld verdienen met fotografie

Alle gamechangers op internet hebben met elkaar gemeen dat ze met groot geld gefinancierd worden, lak hebben aan ‘lokale wetgeving’ en uit zijn op wereld dominantie.  Of je het nu hebt over AirBNB, Facebook, Google, Uber of noem maar op, ze lijken te groot om aan te pakken en zetten de hele industrie op hun kop. Europa grijpt nu voor wat betreft auteursrechten in met het zogenaamde uploadfilter. Hoe dit gaat uitpakken en wat de gevolgen van de zgn ‘linkbelasting’ zal zijn zullen we af moeten wachten.
Als fotograaf kun je het beste maar zelf je auteursrechten beschermen. Ik volgde een cursus Beeldbank fotografie bij Guido Koppes en kan deze van harte kan aanbevelen aan collega fotografen.

De reader die je bij de cursus ontvangt bestaat uit de hoofdstukken:

  1. Inleiding stockfotografie
  2. Wat is een goede stockfoto
  3. Inleiding portretrecht
  4. Computer workflow
  5. Metadata, Captions & Keywords

Voor meer informatie:  http://www.guidokoppes.nl/

n.b. natuurlijk konden we het niet laten elkaar voor de camera te posteren, ik tekende de testimonial op en Guido maakte een foto van mij.