Einde TilburgZ, begin Schuimt!

Tilburgse columnisten site

In 2004 was Gilaworks bezig met de voorbereidingen van een te realiseren columnisten site. Door de moord op Theo van Gogh op 2 november gingen we op die datum versneld van start. Jan Doms (debuterend als columnist) trapte af met de eerste column in een serie, geïllustreerd door Paul Bogaert. Andere columnisten van het eerste uur waren A.H.J. Dautzenberg (ill. BandiraH) en Ko de Laat (ill. Linda van Erve). Vele volgden. Gilaworks volgde voor TilburgZ ook de (stads) dichters van Tilburg en maakte korte clips met hen.

De column in het Brabants Dagblad met daarnaast de aankondiging van de TilburgZ Natrap Party markeerde zowel het einde van de roemruchte debat site TilburgZ als het begin van de mooie Schuimt! avonden.

Op de hoogtijdagen blogden fraktievoorzitters van alle politieke partijen (m.u.v. de ouderenpartij). We verlangen nog weleens naar bijdragen van Marcel Degen van het Algemeen Belang … Naast de columns toonde TilburgZ.nl de agenda informatie van de meeste culturele en maatschappelijke organisaties door RSS feeds in te lezen.

De Schuimt! avonden vonden allen in ParadoX plaats, op die ene na dan. Editie: “Schuimt! de straten af”  vond plaats in café Ons Thuis aan de Berkdijksestraat. Bij Ons Thuis hielden we de redactievergaderingen van de eerste Quiet 500. Gilaworks zag hier voldoende aanleiding in om ter plekke een speciale Schuimt! editie te maken, deze keer een Battle tussen Stadsdichters en Volkszangers met als “verbindend” element niemand minder dan Ferry van de Zaande!! (zie voorlaatste affiche hierboven) …

Pass the weedpass

Op de eerste Schuimt! avond in ParadoX trad onder meer Esther Porcelijn op. Op verzoek van Gilaworks schreef ze een tekst naar aanleiding van de net ingevoerde wietpas … Met de romantische mannen voerde ze het uit.
Asfaltfeeën

Met Schuimt! haalden we altijd “grote namen” uit de Nederlandse dicht- en schrijverswereld naar Tilburg. Een van de vele hoogtepunten was het optreden van Asfaltfeeën met Ingmar Heytze, Cor van Ingen en  Ellen Deckwitz. Daarnaast traden onder meer Charlotte Mutsaers en Delphine Lecompte op.
Met het binnenhalen van politici als bloggers werd ook het einde van TilburgZ ingeluid. Bij de 2e verkiezingen ten tijde van TilburgZ was het klimaat inmiddels dermate guur dat het een dagtaak zou kosten de reacties te modereren …